Quiche Lorraine
Een Quiche is niet alleen heel eenvoudig te bereiden, je kan er ook zoveel kanten mee op.
De quiche lorraine is toch wel de bekendste variant. Zelf vind ik het ideaal om een quiche te maken, je kan hem koud of warm eten, als lunch, maar ook zeker als avondmaaltijd.
Je kan zelf eenvoudig het deeg bereiden, wat ik zelf doe. Ook kan je het deeg eenvoudig, kant en klaar kopen in verschillende supermarkten.
Ingrediënten:
Voor de bodem:
- 125 gram boter in kleine blokjes
- 250 gram bloem
- 1 tl zout
- 1 tl koud water
- 1 ei
Voor de vulling:
- 200 gram gerookt ontbijtspek (in stukjes)
- 150 ml melk
- 4 eieren
- 250 gr crème fraîche
- 120 gram geraspte kaas
- Peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Voor de bodem:
Snijd de boter in blokjes, voeg de boter, bloem, ei, zout en water in een kom en mix dit met een mixer met kneedhaken.
Het deeg is korrelig, maar dat hoort ook zo (zanddeeg).
Kneed het kort door met de hand en laat het minimaal een uur in de koelkast koelen.
Na een uur kan het deeg uitrollen, gebruik hiervoor bloem op je werkbank. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is.
Bekleed je quiche vorm en verwijder het overtollige deeg. Prik gaatjes in het deeg, zo voorkom je dat het deeg gaat rijzen.
Voor de vulling:
Bak de spekjes uit.
Voeg de melk, eieren,crème fraîche, geraspte kaas en naar smaak peper en nootmuskaat bij elkaar in een kom. Klop dit samen tot een mengsel.
Verdeel de spekjes over de bodem en daarover de mix van eieren en crème fraîche .
Bak de quiche in een voorverwarmde oven van 200 graden in 40 minuten gaar.